понеделник, 29 април 2013 г.

Възстановяване след тренировки и състезания

Здравейте, приятели! Днес ще говорим по една изключително важна тема- възстановяването след спорт. То е изключително важна част от живота на всеки спортист, а и на обикновения човек. Това е така, защото тялото трябва да е в състояние, годно да понесе нови натоварвания, без да се стига до контузии, преумора или спортна депресия.

Ще говоря направо по темата. Методи за възстановяване- професионално и у дома, съчетано с мои спомени от футболните години:

 • Масаж- слагам го на първо място, заема такова и във възстановителния процес на повечето спортисти. Чрез масаж може да се постигне много- от ежедневно отпускане на фасцията до преодоляване на доста травми. Ако не можете да си позволите професионален масаж(или нямате време), за обикновения човек върши работа и самомасажът. Можете да го правите с тенистопка или фоумролър. Звучи смешно, но само опитайте и ще си промените мнението. Аз го правя поне 2-3 седмично и не съжалявам.
 • Различни видове процедури- в професионалния спорт са различните видове тангентори, студени и топли басейни, сауни и др. Спомагат за отпускането на мускулатурата, стимулиране на кръвообращението и се прилагат съобразно нуждите на конкретния състезател. Спомням си сега какво правехме в банята на съблекалнята понякога- пускахме душовете само с гореща вода и затваряхме вратата. Вътре съответно ставаше като в парна баня, след което влизахме и си нагласяхме подходяща за къпане вода, с което "процедурата" ни завършваше. В домашни условия всеки може да приложи т.нар. контрастен душ- 1 минута топла вода, 1 минута по-хладка и така смяна няколко пъти.
 • Спортни гелове- не говоря за тези с много активни съставки(като Диклак, ДийпРилийф, БенГей), а нещо като това. Мазането с такива е приятно и със сигурност ще ви помогне с облекчаването на умората и преодоляването на мускулната треска.
 • Хранене- накрая, но не на последно място! То е изключително важно за правилното възстановяване. Като за начало можете да прочетете материала ми за храненето след тренировка.
Съветвам ви да обърнете внимание на правилното възстановяване. То ще ви помогне в постигането на по-добри постижения и ще накара тялото да се чувства по-добре след спортни занимания. Не съм се спрял на елементите в края на самата тренировка, които са много важни- леко разпускащо бягане 4-5 минути и стречинг на упражняваните мускули. Това е от мен за днес!

Поздрави и успех!

2 коментара:

 1. Ще се радвам, ако напишеш нещо и по въпроса с разтягането. Нищо не е споменато, а ми се струва, че не бива да го пропускаме.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не съм споменал, защото има доста противоречиви мнения. Някъде се твърди, че не допринася с нищо. Аз лично винаги правя лек стречинг след тренировка, особено на краката, но така по навик. Може да помисля за статия :)

   Изтриване